huis/aura reinigen

huis/aura reinigen

 

Huis/aura reinigen 

Smudge & wierook

Smudgen is een ritueel of een heilige ceremonie voor het reinigen van het veld dat om de mens, dier en in ruimtes hangt. Door de eeuwen heen en in verschillende culturen worden er rituelen uitgevoerd waar men kruiden of wierook gebruikt om te reinigen. Zo zijn er ook sporen van vergelijkbare tradities van onze eigen voorouders te vinden in het branden van wierook(kruiden).

De term smudgen is afkomstig van de Native Americans die salie en andere kruiden verbrandden en met de vrijgekomen rook mensen, dieren, ruimtes, stenen en rituele voorwerpen energetisch reinigen. De heilige rook wordt meestal verspreid met een smudge veer.  

Waarom smudgen?
Iedere dag neemt men veel energieën mee van anderen of van gebeurtenissen. Deze energieën hebben invloed op je aura en energieveld.  Je aura en omgeving vrijmaken van deze energie werkt zuiverend, stimulerend en geeft weer ruimte voor andere zaken. Smudgen is ook een ceremonie om andere rituelen of ceremonies mee te starten, om ons gereed te maken voor wat komen gaat, door weg te nemen wat ons op dit moment blokkeert en om te focussen op het heilige moment, het NU moment. Het komt veel voor dat wij met onze gedachten in het verleden of in de toekomst verblijven of ergens anders behalve in ons eigen moment. Hierdoor is onze energie versnipperd en heeft nog maar weinig kracht. Smudgen helpt ons los te laten wat ons hindert, het helpt om in het moment te zijn en daardoor onze krachten te bundelen.

 

Er zijn vele manier van smudgen maar de meeste gebruikelijke manieren zijn,

• Losse kruiden in een schaal of abalone schelp
• Bundel van kruiden (smudging stick of gevlochten gras)
• Wierook stokjes of draad wierook
• Hars korrels
 
 
Salie
Het branden van dit kruid verjaagt negatieve energieën, gedachten en emoties en heeft een beschermende werking. Verder heeft het ook nog een kalmerende invloed. 
Kort samengevat: salie reinigt de aura en ruimtes en opent de hartchakra. 
 
Myrrh (Mirre)
Mirre wordt zeer veel gebruikt bij het gebed en meditatie. Het geeft helderheid, inzicht, innerlijke rust. Het helpt degene die vast zit op het spirituele pad. Het wordt gebruikt op kooltjes en wierookbrander.
 
Juniper (Jeneverbes)
De Juniper wordt gezien als de beschermplant, het verdrijft negatieve energie en geef vernieuwde kracht. Daarnaast geeft het ook een zeer aangename 
 
Lavender (Lavendel)
Lavendel werkt heel positief in op de chakra’s waarbij deze zorgt voor evenwicht tussen de hogere en lagere chakra’s. Lavendel ontspant en brengt rust vooral bij meditaties.
 
Olibanum
Versterkt het gevoel van veilig en beschermd zijn. Geeft meer verbinding met het hogere. Voor het creëren van een zuivere sfeer.
 
Smudgen van mensen doet men altijd beginnend  bij het hoofd en eindigend bij de voeten (Aarde). Bij het smudgen van het huis begint men op de zolder en eindigend bij de open voor- of achter deur, en voordat men na een volgende kamer gaat altijd de deur van de gedane kamer sluiten om te voorkomen dat de negatieve energie kan terug stromen. Het is ook altijd fijn om in jezelf of hardop een intentie uit te spreken bij het smudgen.
 

Voor de vier Elementen staat de,
• Schelp voor het element water
• Kruiden voor element aarde
• Het branden voor het element vuur
• Rook voor het element lucht