Wat zijn Sabbats en Esbats

Wat zijn sabbats

De 8 jaarfeesten die wicca's vieren worden sabbats genoemd, dit zijn de zonnevieringen. Deze 8 feestdagen vormen samen het Wiel van het Jaar. Esbats zijn de vieringen van de volle maan, er zijn jaarlijks 12 of 13 esbats.

Het onstaan van sabbats en esbats

Vroeger leefden mensen in en van de natuur. Elke wisseling van seizoenen had een eigen ceremonie. De komst van de winter, de eerste tekenen van de lente, de warme zomer en de komst van de herfst hadden ieder een eigen ritueel. Wicca is de erfgenaam van de voorchristelijke volkstradities in Europa. Wicca viert nog steeds de verandering van seizoenen en de komst van de volle maan.

 

De vier maanstanden

 • wassende maan - de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen
 • volle maan - de moeder: de vrouw op haar hoogtepunt met ervaring
 • afnemende maan - de crone: de oude vrouw die haar einde nadert
 • nieuwe maan - de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen

Wassende maan

Dit is de fase waarin de maan steeds voller wordt. Het is de maan die kort na de nieuwe maan begint. 'Wassen' betekent 'toenemen'. De maansikkel staat aan de rechterkant. Deze maanstand wordt gebruikt om magie te versterken die door zijn werking iets moet doen toenemen. De wassende maan is bijvoorbeeld een goede tijd om in aktie te komen. Ook kun je de wassende maan gebruiken om dingen naar je toe te halen zoals geld of liefde.

Volle maan

De dag voor, de dag zelf en de dag na de volle maan vallen onder de volle maan. De magie van de maan is op zijn sterkst, met name bij beschermende magie. Deze fase van de maan kan worden gebruikt om energie op te laten nemen in voorwerpen, zoals water, stenen of kristallen. De magie is bij volle maan op zijn sterkst, daarom wordt veel van het magische werk tijdens volle maan gedaan. Bij volle maan worden de vollemaansfeesten gevierd, de esbats.

Afnemende maan

Afnemende maan is de fase waarin de maan weer minder vol wordt. Bij de afnemende maan staat de maansikkel aan de linkerkant. De werking van de afnemende maan wordt gebruikt om de magie die iets uit je leven weg moet houden te versterken. Dit is de perfecte maanfase om zaken te beëindigen of los te laten (denk bijvoorbeeld ook aan afvallen of stoppen met roken).

Nieuwe maan

Bij nieuwe maan is de maan helemaal niet meer te zien. De maan staat precies tussen de zon en de aarde in. Soms is er wel een grote zwarte cirkel te zien. Bij de nieuwe maan wordt magie beoefend voor 'een nieuw begin'. Denk aan persoonlijke groei, healing, het zegenen van nieuwe dingen.

Esbats

Esbats zijn de vieringen van de volle maan. Iedere maand is er een volle maan en dus wordt er elke maand een Esbat gevierd. Ieder jaar worden er 12 of 13 volle manen gevierd. Esbats zijn dus maanfeesten. Een esbat is de tijd om te divineren (orakelen) of om gunsten te vragen aan de Godin. Ook is het een ideale nacht voor buitenrituelen, aangezien bij heldere nachten de volle maan veel licht geeft.

Leden van een coven vieren de volle maan met elkaar, vaak met vastgelegde rituelen. Een solitaire wicca viert een esbat op haar of zijn eigen manier. Bij de rituelen tijdens een esbat gebruik je witte en zilverkleurige kaarsen, sieraden en kleding. De kleuren van de maan zijn lichte bleke kleuren, zoals dus wit en zilver, maar ook bleekgeel en lichtblauw.

Elke esbat heeft een naam die nog stamt uit de oude Keltische tradities:

 1. Januari- Wolfmaan
 2. Februari- Stormmaan, IJsmaan
 3. Maart- Kuismaan
 4. April- Zaaimaan
 5. Mei- Haasmaan
 6. Juni- Honingmaan
 7. Juli- Weimaan/Hooimaan
 8. Augustus- Maismaan
 9. September- Oogstmaan
 10. Oktober- Bloedmaan
 11. November- Sneeuwmaan
 12. December- Eikenmaan, Midwintermaan, Joelmaan
 13. Blauwe maan, Blue Moon

Blauwe maan

Omdat de tijd tussen 2 volle manen 29,5 dagen beslaat is het mogelijk dat er in een kalendermaand 2 x een volle maan voorkomt. Deze maan wordt de Blauwe maan (Blue Moon) genoemd. Hieronder zie je de data van de Blauwe maan t/m 2031.

Jaar
Mnd
1e volle maan
Blauwe maan
 
2018
Jan
2e om 02:23
31e om 13:27
 
2020
Okt
1e om 21:05
31e om 14:47
 
2023
Aug
1e om 18:29
31e om 01:35
 
2026
Mei
1e om 17:23
31e om 08:44
 
2028
Dec
2e om 01:39
31e om 16:48
 
2031
Sep
1e om 09:20
30e om 18:56
 
Bron 

Catharinaweb
https://www.catharinaweb.nl